Daisypath Anniversary Years Ticker Daisypath Anniversary tickers Daisypath Happy Birthday tickers

Me ada baca pertanyaaan seorang forumer kat Forum Cari pasal ni. Then ada sorang akak tolong jawabkan secara panjang lebar. Me nak berkongsi apa yang dijawab akak berid ‘hereana‘ tu. Seriuosly, me naik seram jugak membaca benda ni. Okey Mr.R, silalah baca ye… :-p

bukak 1cm..2cm ni ialah fasa masa betul2 nak bersalin..
bukaan itu adalah bukaan faraj wanita..
biasanya pd waktu2 nak melahirkan..fizikal wanita tu mmg dah ‘berkembang’..termasuklan rongga utk mengeluarkan baby tuh…
ruang tu biasanya akan mengembang…

bukaan faraj  pula ada 2 jenis kategori..
1. terbuka secara natural..di mana para ibu terasa sakit kerana betul2 rasa nak beranak…
di mana janin tu betul2 matang..tak payah paksa2 keluar guna ubat,suntikan segala…
- kategori ni..jenis cepat & mudah bg seseorg wanita/ibu..mungkin juga merupakan satu anugerah bg certain wanita..
(tapi biasanya mereka yg mlahirkan anak diluar pnikahan pun senang beranak..dlm tandas..tepi pokok…wallahualam..)
- bukaan akan terus luas secara cepat..cthnya: setengah jam ..terbuka 4 cm…then next 20 min..dah terbuka ke 6cm..
KEMUDIAN DISUSULI DGN PECAH AIR KETUBAN..secara natural..tak perlu diketip,ditebuk..he..he..
then..jeng,jeng,jeng…
hah..masa ni,kepala baby akan terkeluar..
-bukaan akan terus ke 10cm,12cm..dan baby keluar dgn selamat dan mudah..

2.terbuka secara paksa..dgn mengunakan kaedah/ubat..dikenali juga sebagai induce…
hah… yg ni byk plak lagi sub kategories nya…
i.bersalin paksa sbb penyakit,komplikasi ataupun atas nasihat doktor..
ii. dah due date tapi tak de rasa apa2..asalnya mmg tiada bukaan langsung..so,bukaan itu secara paksa..
- rasa kesakitan mmg hazab..hanya mereka yg pernah melaluinya shj yg tahu..
- bayangkan sendi, rongga badan yg sihat walafiat tetiba dipaksa utk ‘membuka’..pd waktu yg bukan masanya..
- induce ada 2 cara:
a) secara suntikan melalui air..
b) melalui ubat yg dimasukkan ke dalm lubang faraj..
- kaedah (b),lagi sakit..tp cepat terbuka..
- melalui kedua-dua kaedah ini, air ketuban akan dipecahkan oleh doktor pd bukaan 6cm ke atas..then,selepas air ketuban pecah,kesakitan utk bersalin akan lebih kerap dan bukaan akan semakin meluas..
- average masa bersalin drp air ketuban yg dipecahkan adalah dlm tempoh 1/2 higga 1 jam shj…
- pada fasa ini,kesakitan mmg pd tahap maksima..rasa terlalu sakit kerana baby sedang membuat tekanan pd laluan kelahiran..
- apabila baby telah keluar,doktor akan mempercepatkan proses keluar baby dgn mengetip/mengunting dinding faraj supaya baby akan mudah & cepat keluar..
hah,proses nilah yg paling ditakuti oleh ibu2 muda..sakit oiii..kena gunting tmpt tu..TAPI SEMUA TU TAK TERASA..sbb once baby tu dah keluar..
tiada yg lebih nikmat…ikutlah apa yg doktor nak buat kat anu..since baby dah keluar…
sbb rasa sakit masa lepas air ketuban pecah tu lagi dasat & perit yg amat..
so kesakitan kena gunting macam tak terasa langsung..dek keazaban menahan derita berjam2 tadi…
- so,tempat gunting tadi akan dijahit oleh doktor..emm..banyaknya jahitan adalah  bgantung pd panjangnya luka dinding faraj yg digunting tadi..dan kepakaran doktor amatlah diharapkan..kalau doktor yg buduss..nanti jahitan boleh terbuka balik..ataupun kalau ibu tu byk bergerak,pun boleh terbuka…so bila terbuka..kena jahit baliklah oiii…sakit woiiii..jgn sampai jahitan terbuka sis..parahhhhhhh….

tapi bila baby dah keluar,dengar suara dia menangis,dgn semua anggota,cukup sifat..MMG HILANG MCM MIRACLE semua kesakitan & azab tadi,pastu ada rasa nikmat yg tak terhingga..hah yg ni , rasa ni mmg tak leh nak describe..mmg terlalu nikmat & indah..Maha suci Allah…

tp,mgikut pengalaman..bagi wanita yg beranak sulung..MMG SUSAH NAK BUKA JALAN…
bg wanita yg 1st time beranak mgunakan kaedah induce..mmg terseksa yg amat..
di mana,kekadang ubat telah dimasukkan sampai 3 kali,namun jalan tetap tidak terbuka..
kesakitan hanya Allah yg tahu..tak dpt dibayangkan..paling tidak pun spt kulit perut yg dihiris2 dgn pisau blade..
(inilah pengalaman peribadi saya…wawawa….)
sampai satu tahap,saya merayu utk dibedah shj..sbb tak tertanggung azabnya..

risiko induce juga adalah kerana tiada tenaga kerana berbelas2 jam menahan sakit..
sampai masa betul2 jalan dah buka,tenaga ibu tadi exhausted..lgsung tak boleh meneran..
hanya tersadai dgn nafas yg dah hujung2 nyawa ikan..hanya fkir mati ajer..(masa tulah ingat dosa pd suami,ibubapa segala..he..he..)
doktor,midwife menjerit bagai paksa suruh teran,tp kita berada diawang-awangan ajer..sayup2 dengar..
last2 guna forcep ataupun vacuum..lagi sakit..
so,kepala baby pun jadik cam alien nation..he..he..

so,bg mereka yg dah nak sampai due date..tapi still tak de tanda2 nak bersalin..so, ‘peluang’ utk kena induce mmg besar ler..ha..ha..
so, nasihat peribadi..cariklah klinik swasta yg berdekatan..ha..ha..
kalau ada duit lebih sikit..gunalah epidural..(iaitu satu kaedah implan..dgn memasukkn sebatang jarum di tulang belakang..utk mengurangkan kesakitan ibu itu..)
kebaikna epidural – tak berasa sakit sgt..high ajer..mcm org laklok..jauh2 ajer rasa sakit tuh..
keburukan – proses bersalin jadi lambat..sbb tak leh rasa gesaan kesakitan drp kepala baby yg nak keluar …
kita pun tak dpt gunakan tenaga semaksima yg mungkin kerana laklok..so proses teran akan terganggu..last2 kena
vacuum/forcept gak.

kalau bersalin hospital gomen dgn induce..rasanya mmg azab lah..dah ler sakit..pastu sekor2 dr pelatih cucuk jari dlm faraj nak check bukaan paksa tuh..lebih haru kena doktor lelaki india/sikh  plak tuh..jari mak oiii…(sian adik ipar aku kt hosp tun aminah..jb)..
3 hari masuk wad tak bersalin2…

last not least..dah berkali2 induce..berjam2 sakit..TAPI STILL TAK BUKAK2 JALAN…
maka jawapannya ialah operate..
bukaan di perut terus..he..he…

Tags: , ,

5 Responses to “1cm? 2cm?”

  1. ain says:

    thanx sngt2 4 the info. rs ngeri nk bca. last kli ktga bka n bca bb dh dkt2 due, bru rs info ni bgus utk mentally prprtion.

  2. Sakura Rals says:

    saya pun ambik dari orang, ain. untuk manfaat bersama :-)

  3. Anonymous says:

    saya nktambah skit kat sini, saya bersalin dengan mengambil epidural untuk tahansakit, pendapat sy epidural tidak buat kita high or lalok, awake as usual n sakit tu tetap akan rasa at least 60 heal the pain, teran pun mcm biasa…bg ibu yg melahirkan anak pertama, Dr akan recomend untuk hilangkan rasa trauma n mengurangkan sakit

  4. Sakura Rals says:

    Terima kasih berkongsi :-)

  5. Lee Yayana says:

    hoho.. seriau pulak

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>